Veilige haven

Home Forums YL Academy Vuurwerkangst bij dieren Veilige haven

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2987
  Ellen AngelinoEllen Angelino
  Moderator

   VEILIGE HAVEN

   Een veilige haven is een plaats waar je hond vrijwillig naartoe kan – en uiteraard ook weer weg.

   Bij vuurwerk, onweer maar eigenlijk altijd wanneer je hond dit nodig heeft.

   Wanneer je deze speciaal maakt voor oudejaarsavond voor het vuurwerk, dan dien je deze minstens 2 weken vooraf te maken en te oefenen.

   Hoe maak je nu zo’n veilige haven? Want daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden:
   geluiddempend: je wil natuurlijk zoveel mogelijk geluid buiten houden. Dit kan je doen door een deken onder en over een bench te leggen. Zit je hond graag onder een tafel, dan moet je een soort van tent maken met donsdekens.
   Je kan eventueel een cd opzetten: vb Through a dog’s ear. Speciaal geselecteerde klassieke muziek voor honden. (Niet alleklassieke muziek is geschikt).
   lichtwerend: sommige honden zijn bang van bliksemflitsen en hebben deze geassocieerd met traumatische ervaringen. Zorg er dus voor dat de niet afgedekte zijde niet naar een raam wijst zodat ze geen vuurwerk of flitsen kunnen zien.
   locatie: deze moet makkelijk toegankelijk zijn maar ook optimale bescherming bieden. Niet voor een groot raam, niet in een hoek (trillingen komen hier samen). Kiest jouw hond zelf een hoek uit, dan is dit natuurlijk anders. Verander het dan niet.
   de hond kiest zelf: je kan alles mooi opzetten en oefenen en op oudejaarsavond wil hij er niet in? Dan mag je hem zeker niet verplichten.
   Het wordt enkel een veilige haven wanneer hij zelf de keuze heeft. Misschien wil hij op dat moment toch liever bij jou zijn of onder een tafel gaan zitten. Een veilige haven gaan we dus ook nooit sluiten!
   leuk maken: je kan er wel voor zorgen dat deze plaats heel aantrekkelijk wordt met lekkere voertjes, hersenwerk, de speciale vuurwerkdoos. Opgelet: dit oefen je ook vooraf want je wil je hond niet zomaar lokken naar de veilige haven omdat zijn zin in eten groot is!
   etherische olie: check welke oliën jouw dier nu nodig heeft. In/op de veilige haven kunnen we een beetje essentiële olie verspreiden d.m.v. een klein geursteentje/geurhangertje/doekje. Dit geeft een zeer subtiel aroma af en kan net dat tikkeltje extra steun bieden in moeilijke tijden. Let op dat je dier afstand kan nemen van de olie. En op veiligheid van het materiaal. Eet jouw hond wel eens spullen op die eigenlijk niet daarvoor bedoeld zijn, leg het dan zeker buiten bereik.
   aanleren: in de weken vooraf aan oudejaarsavond oefen je deze super leuke plaats. Je legt hier lekkere snoepjes in, je blijft in de buurt zodat hij je kan zien, je legt al een geursteentje of hangertje met de olie klaar, je zet de cd op als hij er in zit…
   Kortom, je oefent alles wat je nodig hebt op oudejaarsavond om de stress te reduceren.
   vertrouwde geur. Gebruik geen nieuwe of net gewassen kleedjes. Je kan hier ook een gedragen kledingstuk van jezelf inleggen. Denk dan bijvoorbeeld aan een t-shirt waar je enkele dagen in geslapen hebt. Moet je toch een deken wassen? Zorg dan voor een deken die al een poosje in de woonkamer heeft gelegen als vervanging. Leg daarna de net gewassen deken weer in de woonkamer, zodat deze weer een meer vertrouwde lucht aan kan nemen.

   Voorbereiding voor Oudjaarsavond
   – je veilige haven
   – je essentiële olie (eventueel met steentje/hangertje)
   – eventueel de cd Through a dog’s ear of een andere klassieke muziek cd
   – je vuurwerkdoos of een ander hersenwerk
   – je gedragen t-shirt of ander kledingstuk
   – lekkere voertjes

   En last but not least. Al zit je hond in zijn veilige haven en lijkt deze jou niet nodig te hebben… blijf toch altijd in de buurt.

   Deze tekst is een gezamenlijke bijdrage van: Ellen Angelino ~ Natuurlijk voor Dier en Mens & Kelly Cogen ~ Kwispel en Kwijl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.