Home › Forums › YL Academy › Vuurwerkangst bij dieren › Angst voor harde geluiden & vuurwerk
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
6 december 2019 om 14:06 #3108
Hier horen we nog weinig maar er zijn plekken waar je haast al niet meer buiten kunt wandelen met de hond vanwege zijn of haar angst voor vuurwerk.
Maar wat veroorzaakt vuurwerkangst?
Veel honden en andere dieren zijn bang voor harde geluiden. Wat honden betreft denkt men vaak dat door socialiseren, door ze kennis te laten maken met allerlei geluiden, dat het goedkomt met die angst. Soms is dat ook zo. Belangrijker is haast nog dat de hond zich veilig voelt bij jou/je gezin. En heb je dat voor elkaar? Dan kan het nog zo zijn dat de hond ineens angst ontwikkelt.
Hoe?
Er zijn talloze redenen waardoor een hond angst ontwikkelt. Een hele grote oorzaak is het ‘stapelen’, fysiek en mentaal.
Voorbeelden van fysieke stress zijn: Inenten, ontvlooien, ontwormen. Narcose, medicatie, verkeerde voeding (dit laatste regelmatig zelfs zonder dat we het weten). Er is (verborgen) pijn of ander ongemak. etc. etc. Dit kan veel van het (immuun)systeem van een hond vergen.
Voorbeelden van mentale stress zijn: Teveel of te weinig of niet de goede activiteiten. Een (honden)maatje overlijdt, wordt herplaatst of komt er juist bij. We struggelen met onze eigen emoties, alleen of binnen het gezin. Hij had al een trauma of een flinke rugzak toen hij kwam…etc. etc.
Fysieke klachten kunnen mentale klachten veroorzaken en andersom.
Naast het ‘stapelen’ kan een trauma natuurlijk ontstaan doordat de hond heel erg schrikt van vuurwerk of onweer. En dan kan dit ook nog verergeren in combinatie met bovenstaande voorbeelden.
Om je hond optimaal te helpen kun je bovenstaande fysieke en mentale lijstjes eens nagaan. Wat heeft jouw hond eventueel al ‘gestapeld’? Voor tips of hulp hierbij kun je natuurlijk altijd contact opnemen.
Daarbij zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om je hond bij te staan:
– STEUN je hond! Natuurlijk! En ook altijd. Dat betekent dat hij misschien wel zo bang is dat hij ook ’s nachts bij je wil zijn. Het is natuurlijk aan jou of je dat doet. En dat je hem/haar niet alleen laat.
– Zorg dat de chipregistratie klopt. Ik heb een tijdje op de dierenambulance gereden en een grote frustratie is wanneer de chipgegevens niet kloppen of wanneer mensen dan niet bereikbaar zijn. En in de dierenwinkel kun je nog een penning halen en aan tuig of halsband bevestigen.
– Vertel je eventuele gasten (als ze bijv. naar het vuurwerk willen kijken) dat ze de deuren sluiten. En laat iemand bij de hond blijven. Gebruik je tussendeuren. Echte Houdini’s glippen er namelijk vrij snel tussendoor.
– Je kunt de hond ondersteunen met diverse (natuurlijke) middelen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
– Straf hem niet, voor bijvoorbeeld blaffen naar vuurwerk. Leid hem er liever van weg en vraag aan wie het afsteekt of ze op z’n minst even het fatsoen willen hebben om te wachten tot je voorbij bent.
– Creëer één of meer veilige plekken voor je hond in huis. En ken je hond wat dat betreft. Onze hond houdt ervan om iets boven zich te hebben, wij creëerden toen hij nog bang was meerdere van dat soort plekken, zo kon hij kiezen waar hij ging liggen. Maar jouw hond heeft misschien wel behoefte aan iets anders.
– Kijk of een thundershirt, of massage, of TTouch (bodywrap) of iets anders geschikt is voor jouw hond. En oefen dat op tijd.
– Ga samen met de hond hersenwerken en geef hem op 31 december wanneer het vuurwerkgeweld losbarst de ultieme hersenwerkdoos. Zorg ervoor dat alles wat je dan aanbiedt al wel bekend voor hem is.
– Ook een kluif kan helpen om de stress te verlagen. Kauwen helpt wat dat betreft.
– Doe gordijnen, vitrages ed. dicht en zet geluid aan.
– Zorg voor een goed passend tuig en/of halsband. Laat de honden liever niet meer los wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Laat ze niet uit met een flexilijn maar met een lijn die je om je hand kan wikkelen. Heb je een K-9 tuig of een instaptuig, een bange hond die achteruit trekt kan er uit. Een Y of H-tuig is beter en nog beter bij extreem bange honden is het tuig met 2 riempjes onder borst en buik door, een zogeheten anti-ontsnappingstuig. Je kunt zelfs dubbel zekeren. Dus een lijn aan het tuig en aan de halsband. Beter dat dan een leeg tuigje straks…(en bij angst liever plassen in de tuin of zo kort mogelijk zo dicht mogelijk bij huis uitlaten en laat je je hond dan plassen in de (afgesloten!) tuin? Top! Maar blijf er ook dan bij. Overdreven misschien? Rond oud & nieuw zijn er door vuurwerk ruim 2 keer zo veel vermissingen van huisdieren. Better safe than sorry…
– Vertel in je omgeving aan de grote en kleine vuurwerkfans wat vuurwerk met je hond doet. Dat het afgestoken wordt doen we (nu nog even) niets aan. Maar laten ze het binnen de afgesproken tijden doen. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de honden veilig blijven. Ieder detail kan helpen.
Fijne, veilige jaarwisseling!!
Deze tekst is een bijdrage van: Marlene Vonk-Lok ~ Wijzer met Honden
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.